Írta: Peszeki Dóra, női portréfotós

Írta: Peszeki Dóra, női portréfotós

3 tipp, hogy Te is fotogén legyél!

Olvasási idő: 3 perc

A legtöbbször elhangzott kijelentés a vendégeim részéről: “Nem vagyok fotogén, rólam nem lehet jó képeket készíteni!” Lehet hogy Te is így gondolkodsz magadról, de van számodra egy jó hírem: minden ember fotogén, nálam legalábbis biztos. 🙂

Ugyanis a fotogén azt jelenti szakmai berkekben, hogy a fotózás tárgya, jelen esetben az emberi arc, jól fényképezhető megfelelő körülmények között. Ezek a körülmények pedig leginkább rajtad és rajtam múlnak, így mindenkinek meg van a lehetősége, hogy jól mutasson az elkészült fényképeken. Hogyan?


1. Elsőként töröld ki a fejedből, hogy rólad nem lehet jó képet készíteni.
Ha eddig nem láttál magadról jó felvételt, az azért lehet mert nem a megfelelő ember fotózott le téged.


A következő két gyakorlathoz egy tükörre lesz szükséged. 


2. Keresd meg az előnyösebb profilodat! 

Állj a tükör elé és nézd meg, hogy melyik oldalon választod el a hajadat. Amelyik oldalon van a választék, azt a profilodat kedveled jobban, így egy fotózás alkalmával azt fogod előtérbe helyezni. De kísérletezhetsz is és megnézheted, hogy mi van akkor, ha a másik oldalra teszed a választékot. Lehet, hogy jobban fogsz magadnak tetszeni?!


3. Gúnározz! 

Hogy mi?! Igen, jól olvastad! Állj a tükör elé. Fordítsd el a fejedet enyhén abba az irányba, hogy a neked jobban tetsző profilod látszódjon. Ha például a bal profilod az előnyösebb, akkor a fejedet fordítsd enyhén jobb irányba, így a bal profilod kerül előtérbe. Vállaiddal pedig fordulj enyhén az ellenkező irányba. Majd nyomd előre az álladat addig, amíg úgy érzed, hogy hátul a nyakad feszül. Ezt nevezzük gúnározásnak. Kicsit kényelmetlen, kicsit kifacsarva érezheted magadat, de hidd el, ezt a trükköt alkalmazom a legtöbbször a fotózásaimon és mindig beválik. 


+1 És ne felejts el mosolyogni! Gondolj egy kedves emlékre, egy szerettedre, vagy a kis házi kedvencedre. Hoppá csak nem egy mosolyt látok a szád szegletében? 🙂 


Egy jó portréfelvételhez, amit később szívesen használsz a közösségi média felületeiden vagy akár az önéletrajzodban, elengedhetetlen, hogy a megjelenésed  is rendben legyen. Ez alatt azt értem, hogy rendezett a frizurád, a megfelelő méretű, színű ruhát viseled magadon és van rajtad egy alap smink. Legtöbb esetben a smink az, amit szeretnek az emberek inkább saját maguknak elkészíteni mintsem szakember segítségét igénybevenni. Pedig a stúdiókörülmények között készült képeknél a speciális megvilágítások miatt szükséges a profi smink. A sminkesek tudják, hogyan kell ilyenkor előkészíteni a bőrt a legjobb eredmény érdekében.  

Végül pedig ha fent megkavarodtál, hogy merre is kéne fordulni, vagy melyik a jobb és a bal, nézd meg a két képet és próbáld leutánozni. 


                  1. kép: bal oldali profil kerül előtérbe 

            2. kép: jobb oldali profil kerül előtérbe. 

Kövess a közösségi médiában is!