A fotózások során két dolog szokott a legtöbbször felmerülni, amiket az ügyfeleim mondanak saját magukról:

  1. Én nem vagyok fotogén, rólam nem lehet jó képeket készíteni.
  2. Én nem tudok pózolni.

Véleményem szerint mindenkiről lehet jó képet készíteni, mindenkinek van előnyös profilja. A pózoltatás pedig sokkal inkább a fotós feladata. Nem elvárható, hogy minden egyes ügyfél magabiztosan mozogjon a kamera előtt. Persze könnyíti a munkát, ha a modell könnyedén tudja a testét irányítani, ugyanakkor ez sokkal nehezebb mint elsőre gondolnánk, így ne érezd magad kényelmetlenül, ha első nekifutásra nem megy.

Ebben a bejegyzésben elárulom Neked azokat a trükökket, amiket én is szoktam alkalmazni az ügyfeleimen, hogy minél lehengerlőbb fotók készüljenek. Ezek a trükkök bárki által elsajátíthatóak. Igaz, egy kis gyakorlást igényel, de bármikor bevethetőek és biztos lehetsz benne, hogy jól fogsz kinézni a fotókon.

Mik ezek a trükkök? Lássuk!

1. Melyik az előnyösebb profilod?

Először is megnézem, hogy melyik az előnyösebb profilja a modellemnek. Ehhez állj a tükör elé és tanulmányozd kicsit az arcodat vagy gondold végig, hogy melyik arcfeledet szoktad inkább használni például szelfizés közben. Segítség lehet az is ha megnézed, melyik oldalon van elválasztva a hajad. Ha a jobb oldalon, akkor valószínűleg a jobb profilodat szereted jobban. Előfordulhat az is, hogy évek óta a jobb oldalon választod el a hajadat, neked még is inkább a bal profilod erősebb. Kísérletezz bátran!

2. Fordítsd el a testedet!

Ezután megkérem, hogy a testét fordítsa el valamelyik irányba, de az arca maradjon velem szemben. Kb. 45 fokos szöget zár be a modell teste a kamerával. És megkérem, hogy húzza ki magát.

3. Gúnározz!

Most jön a kedvenc trükköm, a gúnározás. Hogy mi csoda?! Igen, jól olvastad.  Ez annyit tesz, hogy told előrébb az álladat, így az állvonalad szépen kirajzolódik. Ez a művelet akkor a leghatásosabb, mikor már nagyon kényelmetlenül érzed magad. De tényleg! És ne felejtsd el az álladat lejjebb tenni egy kicsit.

4. A megnyerő tekintet

Az igazán vonzó megjelenés érdekében megkérem a modellemet, hogy kicsit szűkítse össze a szemeit. Ez akkor igazán jó trükk, amikor valakinek nem egyforma méretűek a szemei. Ne ess kétségbe ha Te is ezt tapasztalod magadon, a legtöbb embernek nem szimmetrikus az arca, de ez így van jól.

5. Csíííz!

Végül elérkeztünk a legnehezebb részhez, a mosolyhoz. Egy igazán őszinte mosolyt nem egyszerű kicsalni, persze egy-két nem várt vicces beszólással meg lehet törni a jeget. Mindenesetre egy kedves, szép mosollyal sokkal szimpatikusabb leszel mindenki számára, mint egy komoly, szigorú és rideg fotóval.

                                                                             Képen: Huszka Ági stylist

 

 

Ha kíváncsi vagy a fotózások kulisszatitkaira vagy szeretnél betekintést nyerni egy fotós szakmai életébe kövess Instagramon és Facbookon!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.