A 10 millió online marketinges szakember mellett már egy ideje a 10 millió fotós országa is vagyunk. Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki fotósnak vallja magát függetlenül attól, hogy valós szakmai tapasztalattal és tudással rendelkezik vagy csak a nyakában lóg egy fényképezőgép.

Még is hogy lehet ennyi fotós közül kiválasztani azt, aki valóban a célodnak a legjobban megfelel? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

Összeszedtem 5 pontba, hogy milyen kérdések mentén célszerű haladnod mikor fotóst keresel a célod megvalósításához (új kép a weboldaladra, az üzlethelyiséged népszerűsítése, tárgyfotózás a webáruházadhoz).

1. Milyen témára/koncepcióra keresel fotóst?

Mindig a választott témában jártas fotóst keress. Egyáltalán nem mindegy, hogy az adott fotósnak, milyen referendciái, tapasztalatai vannak, és milyen területen. Inkább keress olyat, aki az elképzelésed megvalósításához a legközelebb áll vagy egyenesen abban van szakmai tapasztalata. Például ha Te egyedi bútorok készítésével foglakozol és ezeket szeretnéd valakivel lefotózni, keress olyat, akinek több referenciája is van bútor fotózásban, mert ő fogja tudni, hogy a különböző anyagú, formájú bútorokat, hogy érdemes és kell fotózni, az elérhető legjobb eredmény érdekében. Ha profi munkát akarsz, profit válassz!

2. Van weboldala, referenciái?

Olvasd el a bemutatkozóját! Egy rendes weboldalnak elengedhetetlen része a Rólam/Rólunk rész, hiszen innen ismerheted meg a választott fotós motivációit, céljait, történetét. Ez már egy olyan szűrő, ami segít Neked eldönteni, hogy őt válaszd vagy sem.

3. Együttműködő?

Beszélj vele telefonon vagy kérj személyes találkozót! Miután elolvastad a fotós bemutatkozóját, túl vagy a referencia képeken, és szimpatikus számodra az amit online látsz, egyeztess vele telefonon, illetve ha van lehetőség, kérj személyes találkozót, így még inkább meggyőződhetsz arról, biztosan a számodra megfelelő embert fogod választani.

4. Mennyi büdzséd van rá?

Figyelmesen csekkold le az árakat és kérdezd meg, hogy milyen jogokkal együtt kapod meg a képeket. Ha szerepelnek árak a weboldalon, akkor alaposan vizsgáld meg a választott csomagot és hogy mit tartalmaz pontosan, hány darab képet kapsz retusálva, mennyi ideig fog tartani a fotózás, van e benne smink, vagy egyéb extra szolgáltatás. Nyers képeket NE kérj a fotóstól!

És még egy fontos dolgot emelnék itt ki: ne a mennyiségre menj, hanem a minőségre! Hidd el nincs szükséged több száz képre. Mire a végére érsz megunod még saját magadat is nézni. Legyen 8-10 db, de az olyan, ami minőségben kifogástalan.

5. Mit mondanak róla az ügyfelei?

Olvasd el az ügyfelek véleményét, élménybeszámolóját! Figyelj arra, hogy a vélemények névvel együtt szerepeljenek és hitelesek legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.