Lecserélnéd a profilképedet, weboldalad lesz vagy csak frissítenéd a meglévőt és szükséged van jó fotókra magadról? 

Szempontok és tippek, hogy a megfelelő kép kerüljön a megfelelő helyre.

Tudtad, hogy a másodperc töredéke alatt alkotunk véleményt valakiről a fényképe alapján? Egészen pontosan 40 miliszekundum alatt. Ennyi idő áll rendelkezésünkre arra, hogy meggyőzzünk valakit. Éppen ezért egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hogy milyen profilképet használunk az online megjelenésünk során.

És hogy mi a megnyerő portré kép titka? A mosoly!

Persze ez önmagában nem elég, hiszen mosolygós képet a nyaralás során is tudunk készíteni oldalunkon a fél családdal, gondolván majd kivágom a fejemet a képből és jó lesz az is.

Ettől a módszertől óva inteném mindazokat, akiknek fontos az igényesség, a profizmus és a hitelesség.

Ahhoz, hogy a portré fotó építse a személyes márkádat a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

  1. Minőségi fotó legyen, azaz nem pixeles, nem homályos, nincs túl vagy alulexponálva illetve mentes a különböző kreatív filterektől.
  2. Hasonlítson Rád azaz legyen jellemző Rád. A fotó alapján felismerhető vagy és megjelennek a hangsúlyozni kívánt tulajdonságok mint például közvetlenség, elérhetőség, vidámság vagy éppen komolyság.
  3. Hol fogod használni az elkészült képet? Gondold át, hogy hol szeretnéd használni a képet, a weboldaladon, blogodon, LinkedIn profilodon vagy CV-ben. Ha a social media felületeire készül a kép akkor egy közeli portré a jó megoldás, hiszen a hírfolyamokban csak kicsiben jelenik meg a profilkép. Egy egész alakos kép esetén nem lennél felismerhető. Az énmárkádnak pedig fontos a felismerhetőség.
  4. Mit szeretnél hangsúlyozni? Itt órákig lehetne sorolni a jelzőket, mindesetre ilyenkor jön jól az énmárkád stabil alapjai illetve az önismeret. Ha ismered a legmarkánsabb tulajdonságaidat, a területed sajátosságait és a versenytársaidat (tőlük kell megkülönböztetned magad), akkor nem is nehéz megválaszolni ezt a kérdést. Ha végképp megakadtál, akkor keress néhány képet a neten – amibe bele tudod látni magad vagy tetszik a hangulata – és készíts egy kollázst. Ez egyébként a fotós dolgát is megkönnyíti.
  5. Ki legyen a fotós? Ha profi végeredményre vágysz, akkor keress olyan fotóst, akinek ez a szakterülete. Nézd meg a referenciáit, olvasd el a véleményeket. Hívd fel vagy ha van rá lehetőség kérj tőle személyes találkozót így a fotózás előtt áttudjátok beszélni, hogy mi az elképzelés (ha van) és milyen képekre vágysz.
  6. Mit viselj? Az összhatásra való tekintettel fontos tényező az is, hogy a képeken milyen ruhát viselsz. Manapság nagyon elterjedt a különböző színtípusok szerinti öltözködés. Ez azt jelenti, hogy javarészt olyan színeket viselsz, ami a színtípusodnak megfelelő. Ez azért lehet fontos, mert egy-egy jól megválasztott szín éveket fiatalíthat rajtad vagy pont az ellenkezője, a nem megfelelő színkombináció éveket öregíthet.  Emellett fontos figyelembe venni azt is, hogy a képek milyen céllal készülnek, milyen üzenetet szeretnél közvetíteni másoknak.
  7. Hol készüljenek a képek? Ez a Te döntésed, de ez is illeszkedjen az énmárkádhoz illetve hozzád. Ha Te inkább természetkedvelő vagy, imádsz  a szabadban lenni és emellett még jógaoktató is, aki szabadtéri órákat is tart, érdemes lehet az egész fotózást kültéren lebonyolítani. A kültéri fotózásoknak annyi hátránya van, hogy erősen időjárás és fényviszony függő, míg egy műteremben bármikor készíthetőek a képek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.